Menu Sluiten

Brandwerende Deuren


Brandwerende deuren

Informatie over brandwerende deuren.

Branddeuren zijn aan keuringsattesten onderworpen en bestaan in vele types van brandweerstand en uitvoering.

Een brandwerende deur is een deur die voldoet aan strenge eisen inzake veiligheid en prestaties.

Een brandwerende deur is een holle metalen deur met een dagschoot en een sluitmechanisme. Deze deuren worden gewoonlijk getest op hun werking bij brand en paniek, en hun beslag moet goed worden onderhouden en geïnspecteerd voordat ze worden geïnstalleerd.

Naast het verzekeren van een veilige uitgang, hebben brandwerende deuren ook sloten die kunnen worden ingesteld op fail-safe of fail-secure. Ze worden over het algemeen gebruikt in ruimten waar brand en rook een groot probleem vormen.

Historisch gezien was het enige brandwerende glasproduct het traditionele draadglas.

Deze deuren werden vaak aangetroffen in ziekenhuizen en scholen, en werden vaak verward met veiligheidsbeglazing. Tijdens een brand verzwakken de draden in draadglasdeuren het glas aanzienlijk, waardoor het maar half zo sterk wordt als gewoon vensterglas.

Erger nog, de draden kunnen een slachtoffer verstikken doordat hij of zij in de deur vast komt te zitten. De enige manier om dit te voorkomen is het gebruik van brandwerende deuren.

Brandwerende deuren zijn een absolute noodzaak voor een veilige evacuatie van een brandend gebouw. In het kader van de wetgeving zijn een aantal normen opgelegd om de brandweerstand van deze deuren te verzekeren.

Daarnaast is een correcte plaatsing van deze deuren nodig om geen afbreuk te doen aan de brandweerstand.

Een brandwerende deur moet aan verschillende criteria voldoen.

De opzwellende afdichting moet bestand zijn tegen 60 minuten hitte en het glas moet in gesloten toestand een spleet van minimaal 4 mm hebben. De deur moet ook intacte scharnieren en opzwellende afdichtingen hebben. Bovendien moet de deur op de klink passen en gesloten blijven zonder te kleven of overmatige wrijving.

De deur moet jaarlijks worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat de deur naar behoren functioneert.

In het Bouwbesluit is vastgelegd aan welke eisen branddeuren moeten voldoen.

Overigens wordt er gewerkt aan Europese regelgeving waarbij de brandwerende kwaliteit in classificaties wordt weergegeven.

Een brandwerende deur moet voorzien zijn van een label en getest zijn op veiligheid en prestaties. Brandwerende deuren kunnen bestaan uit een brandwerend deurkozijn, rookdichtingen of gasdichtingen, hang en sluitwerk en beglazing.

Sommige brandwerende deuren kunnen in verschillende stijlen worden geleverd, die kunnen passen bij het interieur van het gebouw. Ongeacht de stijl, een brandwerende deur is ideaal voor elke ruimte.

Een brandwerende deur mag niet het middelpunt van een ruimte vormen, noch de aandacht vestigen op obstakels.

Info over brandwerende deuren

Kundigheid over Brandwerende deuren

Meer info over brandwerende deuren en brandveiligheid.

De Fire Safety Order 2005 bepaalt wie verantwoordelijk is voor de veiligheid en beveiliging van een gebouw.

Volgens dit besluit moet een brandwerende deur tijdens een brand volledig gesloten en beschermd zijn. Een brandwerende deur moet voorzien zijn van een label en een plug. Zij moet in gesloten toestand een spleet van 4 mm of minder hebben.

Zij moet vrij zijn van overmatige wrijving. De deur moet ook jaarlijks worden getest om er zeker van te zijn dat de deur goed functioneert.

Brandwerende deuren worden getest op hun brandwerendheid. Zij moeten worden gelabeld en voldoen aan de eisen van 16 CFR 1201.

Opzwellende deuren kunnen moeilijk te installeren zijn en vereisen een vakman.

Daarom is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Een brandwerende deurenservice kan een gecertificeerde en bekwame inspectie- en installatieservice bieden om ervoor te zorgen dat de deur aan deze voorschriften voldoet. Het is ook essentieel om de specificaties van de fabrikant te volgen.

Meer info over brandwerende deuren nu op allfiresecurity.be.

Tags

Aanbod Brandwerende Deuren | Advies Brandwerende Deuren | Bedrijven Brandwerende Deuren | Blog Over Brandwerende Deuren | Brandbeveiliging Brandwerende Deuren | Brandweerstand Brandwerende Deuren | Brand |