Menu Sluiten

Brandblussers


Brandblussers

Informatie over brandblussers en brandbeveiliging.

Brandblussers zijn actieve brandbeveiligingsapparaten die kleine branden bestrijden. In noodgevallen worden ze gebruikt om de vlammen te doven. Het belangrijkste doel van brandblussers is de verspreiding van vuur te stoppen.

Er zijn meerdere soorten brandblussers.

Schuimblussers komen het meest voor, en ze zijn het meest effectief bij het bestrijden van een vloeistofbrand. In tegenstelling tot droge chemische brandblussers kunnen schuimblussers worden hergebruikt en zijn ze gemakkelijk bij te vullen. Maar als u een droge chemische brand hebt, is het veel gemakkelijker om een nieuwe te krijgen dan een natte chemische.

Poederblussers zijn brandblussers, gevuld met een blusmiddel in poedervorm. Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen.

Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser heeft een groot blussend vermogen, is geschikt voor vele soorten branden, niet elektrisch geleidend en niet vorstgevoelig.

De blussende werking is ongeveer zesmaal die van bijvoorbeeld CO2. Een belangrijk nadeel van een poederblusser is de grote nevenschade aan elektronische apparatuur en de kans op herontsteking van de brand als er niet goed geblust is.

Wanneer met een poederblusser is geblust, dan moet het overgebleven poeder met een industriële stofzuiger worden verwijderd, geen water. Het poeder kan, wanneer het in contact komt met de huid, diarree veroorzaken

Schuimblussers zijn simpel gezegd gevuld met water en een schuimvormend middel. De blussende werking van schuim berust op afdekking waardoor de zuurstof wegneemt en in geringe mate op afkoeling.

De meest toegepaste schuimblussers zijn de zogeheten sproeischuimblussers die door een aanpassing in de spuitmond elke druppel uitstromende vloeistof onderbreken met lucht. Hierdoor ontstaat een nevel, die niet elektrisch geleidend is.

Bovendien heeft het mengen van lucht een langere blusduur als gevolg. Door de lange blusduur en de geringe nevenschade is een sproeischuimblusser uitermate geschikt voor thuis en kantoor.

Een CO2 blusser is een brandblusser op basis van koolstofdioxide. Co2 blussers zijn direct te herkennen omdat ze een zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het uiteinde van de slang hebben. Tussen expansiekoker en slang zit een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden.

Het handvat is nodig omdat het uiteinde van de onbeschermde koker zeer koud wordt.

Een CO2 blusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. CO2 blussers zijn geschikt voor het blussen van vloeistofbranden brandklasse B en branden in onder spanning staande apparatuur.

Aerosolblussystemen blussen met een droge aerosol.

Deze gaat een chemische en fysische reactie aan met de reactieve moleculen die ontstaan door brand. Daarbij wordt normaal gesproken CO2 en H2O gevormd. Met een aerosol op basis van kalium ontstaat kaliumhydroxide, deze stof is schadelijk voor huid en ogen. Met een aerosol kan een beginnende brand binnen seconden worden gedoofd.

Er zijn verschillende aerosolblusmiddelen in de handel.

Brandblusapparaten beschermen uw gebouw.

U kan brandblussers kopen in een breed scala van klassen. Als u eigenaar bent van een commercieel gebouw, wilt u misschien een kwalitatief hoogstaand exemplaar overwegen dat geschikt is voor uw ruimte.

Kooldioxide brandblussers zijn vooral nuttig omdat ze zuurstof reduceren tot minder dan 15%.

Ze laten ook geen residu achter, in tegenstelling tot water en ozon, en vervliegen snel. Bovendien zijn ze veilig voor voedselopslag, verwerkingsbedrijven en industriële installaties.

Wanneer u op zoek bent naar een brandblusser, moet u op zoek gaan naar een brandblusser die voldoet aan de behoeften van uw bedrijf.

U moet de soorten branden in uw omgeving kennen en er een kiezen met een classificatie die geschikt is voor uw pand. Zo worden branden van klasse A meestal geclassificeerd als houtbranden, terwijl branden van klasse B brandbare vloeistoffen betreffen.

Voor klasse B zijn gehalogeneerde koolwaterstoffen of droge chemicaliën doeltreffender voor het bestrijden van kleine branden.

Info over brandblussers

Het laatste nieuws over Brandblussers

Wat kunnen we nog vertellen over brandblussers.

Een andere manier om uw gebouw te beschermen is het gebruik van brandblussers op plaatsen waar de lucht sterk en winderig is. In deze gevallen kan een traditionele droge chemische brandblusser ineffectief zijn.

Het is mogelijk dat het niet in staat is het vuur te doven omdat het over een groot gebied is verspreid. Het kan ook moeilijk te gebruiken zijn vanwege het snelle verspreidingsmiddel.

Als u een droge chemische brandblusser hebt, hebt u er een nodig met een hogere classificatie.

Het tweede type brandblusser is gemaakt van kooldioxide, dat de rook zal verspreiden en het zuurstofgehalte van de brandende brandstof zal verminderen. Het zal het vuur doden, maar het zal ook de resterende brandbare stoffen in de kamer doden. Het is belangrijk om een brandblusser te gebruiken op een plaats waar de brand aanwezig is.

Dit voorkomt dat de rook blijft hangen.

Ze zijn essentieel voor de veiligheid.

In geval van nood moet een brandblusser worden geplaatst op de plaats waar gevaar dreigt. Een droge chemische stof is niet effectief. Het is geen goede optie voor een buitenbrand.

Je hebt een natte chemische stof nodig om een brand te blussen.

Een natte chemische stof zal ervoor zorgen dat het vuur uitdooft zonder verdere schade te veroorzaken.

Meer info over brandblussers nu op allfiresecurity.be.

Tags

Aanbod Poederblussers | Aanbod Schuimblussers | Blussen Met Poederkar | Blustoestellen Bij Elektronische Apparatuur | Brandbeveiliging Brandblussers | Brandbeveiliging Co2 Blussers | Brandbeveiliging Mob |